Medialle

Kivet odottavat lopputyöstöä Toppilansalmen rannalla. Kuva: Marjaleena Kyllönen

 

Tervansoutajat saavat muistomerkin Toppilansalmen rannalle

 

Oulun Seudun Kainuulaiset ry:n teettämän Tervan tiet -teoksen julkistustilaisuus pidetään lauantaina 3.9.2022 kello 13 Toppilansalmen rannalla Oulussa.  

Julkistustilaisuus on kaikille avoin ja paikalle on opastus Höyrymyllyntieltä. Tapahtuma on osa Oulun Päivien ohjelmaa. 

Tervan tiet -teoksen on toteuttanut kuvanveistäjä Mikko Tapio

Mikko Tapio on oululaislähtöinen kuvanveistäjä, jonka pääasialliset välineet ovat piirustus ja kuvanveisto. Tapio on valmistunut Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta ja tehnyt oman työskentelynsä ohella muun muassa opetustöitä. 

Mikko Tapion suunnitelma valittiin muistomerkin suunnittelukilpailussa 2018. Tuolloin valintaan vaikutti erityisesti Tapion visiossa esiin tullut kainuulaisen luonnonkiven käyttö ja hakemuksesta huokunut halu kunnioittaa tervansoutajien muistoa.

Oulun Seudun Kainuulaisten puheenjohtaja Elsi Salovaara kertoo, että yhdistykselle teos tarkoittaa pitkäaikaisen unelman toteutumista. 

- Yhdistys on tehnyt ensimmäisen aloitteen Oulun kaupungille tervansoutajien rohkeutta ja tervakaupan merkitystä esiin tuovasta teoksesta jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.   

Salovaara muistuttaa, että tervakaupalla on ollut todella suuri merkitys paitsi Oulun kaupungin kasvulle ja myös kainuulaisille talonpojille, jotka soutivat tervaa pitkän ja koskia täynnä olevan reitin Kainuun jokien latvavesiltä aina merenrantaan saakka.   

Lauantain julkistustilaisuudessa kuullaan teoksen teettäjän, kuvanveistäjän sekä teoksen kokoelmiinsa saavan Oulun kaupungin edustajan puheenvuorot. 

Nälkämaan lauluun päättyvän julkistustilaisuuden jälkeen siirrytään Höyrymyllyntien ja Satamatien kulmauksessa sijaitsevaan Toppilan Satamaravintolaan (Satamatie 35), jossa tarjolla on pullakahvien lisäksi musiikkiesityksiä sekä historioitsija Markus H. Korhosen tietoa ajalta, jolloin Oulu oli maailman tervapääkaupunki.